mandag 18. april 2011

Stolt!!!

Skitstolt, rett og slett! To av plaggene til min kjære Brors bunad er nå ferdig. Helt ferdig! Vest og jakke. Vesten har vært ferdig en god stund allerede (ok, manglet en bitteliten søm rundt kragen, men den er også på plass nå). Men intens jobbing de siste dagene har sørget for at jakken er 100% ferdig også!


12 håndsydde knappehull, 16 sølvknapper er på plass. Delene er sydd sammen med maskin, mens alle kanter er sydd inn for hånd. Slagene er "piquert" for å få de til å peke den rette veien, forstykkene har fått støtte av vattolin, og framkantene er støttet opp med eggebånd. Skuldrene har en såkalt minivatt og skulderputer. Ingenting er synlig, og alt er sydd på for hånd! (Mulig minivatten er sydd på med maskin - husker ikke.)Kragen har fått påsydd pyntestikninger, og her gjelder det å ha tunga rett i munnen, en millimeter er en millimeter, og stinglengde 4 (eller er det 4,5) er mer enn en millimeter... Men det blir stilig.


Jakken har selfølgelig flotte lommeklaffer.


Og her er det ikke juks, under klaffene er det lommer!


En innerlomme er det også. Synes den ser flott ut, jeg. Var uventet enkel å lage, faktisk.


Medaljens bakside. Jakken har ingen sidesømmer, men tre ryggsømmer. Tøft.


Bak er det tre åpne folder. I overgangene mellom disse er det mye pirk, både med å klippe og sy riktig, slik at de blir liggende rett, og enda verre blir det når foret skal klippes og legges til riktig på hver av dem.


Hele jakken er selvfølgelig foret, og alt foret er satt i for hånd. Nederst er det sydd inn en cm med ledighet, derfor er den nederste sømmen ikke synlig nærmest kanten her. Forstoff er forresten glatte greier! Og så frynses det opp for et godt ord. Så ikke fram til dette arbeidet, men faktisk så var det enklere enn fryktet.


Så nå er altså jakke og vest ferdig. I tillegg til strømper og lue, som Brors venninne har strikket. Hosebandene er det Brors kone som skal flamme. Heldigvis for meg. Det som gjenstår fra min side da er bukse - som kun mangler 6 knappehull, 6 sølvknapper, 6 seleknapper, ei skinnsnor og to sølvspenner. Skal gå ganske greit å få til, samt ei aldri så lita bunadsskjorte...